Бившият ръководител на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска си е изтеглила

...
Бившият ръководител на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска си е изтеглила
Коментари Харесай

На първа инстанция: Няма проблем, че бивш директор на БНБ си изтеглил парите от КТБ в последната минута

Бившият началник на банковия контрол в БНБ Нели Кордовска си е изтеглила парите часове преди затварянето на КТБ, само че това не значи, че има спор на ползи. Реакцията ѝ е била " естествена " и не се касае за дейности, настъпили поради вътрешна информация за идното затваряне на четвъртата най-голяма по това време банка в България. Това гласи решението на арбитър Любка Петрова от Административния съд в София, представено от в. " Сега ".

Със правосъдното решение в действителност се анулира решение на КПКОНПИ, че Кордовска, която сега е зам.-шеф на УС на Фонда за гарантиране на влоговете, е в спор на ползи. Според съдията по това време е имало задоволително обществена информация за положението на КТБ и не е било нужно да се употребява вътрешна информация . Припомняме, че затварянето на банката в края на юни, 2014 година, докара до блокиране на сметки и влогове в продължение на към 5 месеца.

Прокуратурата въобще не е взела участие по делото в административния съд, с цел да отбрани държавния и публичния интерес . Тя не се е противопоставила на довода, че банковата ръководителка " не е направила нищо по-различно от останалите няколко хиляди жители, търговски организации и държавни сдружения, които и без да разполагат с така наречен вътрешна информация са почнали евакуиране на средствата си ".

Според съда КПКОНПИ нито твърди, нито е потвърдила, че Кордовска е направила нещо, което да я сложи в спор на ползи. За да има спор, трябвало частният интерес да въздейства върху безпристрастното и обективно осъществяване на служебните пълномощия.

Административният съд напълно приема изказванията на юриста на Кордовска: " От 12 до 20 юни 2014 година цяла България се беше изредила да си тегли депозитите от КТБ, в това число е прочут и фактът, че това изтегляне на депозити продължи и на 20 юни досега, в който управлението на КТБ пусна искане до Централната банка за налагане на процедурата по специфичен контрол ".Комисията е наказана да заплати на Кордовска 621 лева разходи. Решението може да се апелира пред Върховния административен съд.

Миналия май - 4 години след подаването на сигнала, КПКОНПИ откри, че в последните работни минути на 19 юни 2014 година,  тъкмо преди КТБ да бъде сложена под специфичен контрол по предложение и на Кордовска , тя е изтеглила на каса от банката 64 195 евро. Вътрешната информация я е сложила в привилегировано състояние по отношение на останалите инвеститори на КТБ, одобри комисията. От 18 юни в банката на Цветан Василев е работила надзорна ревизия.  Кордовска е имала достъп до счетоводната и осведомителната система на банката , затова в края на деня на 19 юни, когато е осъществено тегленето, е била наясно, че КТБ е неплатежоспособна. Знаела е, че на идващия ден Българска народна банка ще заседава за слагането ѝ под специфичен контрол. Тази служебна загадка не е била налична за останалите инвеститори, в това число и за тези, които са изтеглили депозитите си след 12 юни.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР